Prefinjeno, mehko, zeliščno.
Sadnost merlota, murva, sliva, rdeče jagodičevje, se prepleta z zeliščno noto Cabernet Franca, polnega elegantnega telesa, sadnost se prepleta z zeliščnostjo in pikantnostjo zelenega popra, dolg čokoladen, kavnat pookus.
Videz:
Temen, rubinasto rdeče barve z vijolično noto.
Aroma:
Sadnost merlota, murva, sliva,rdeče jagodičevje,sev prepleta z zeliščno noto Cabernet Franca.
Okus:
Polnega elegantnega telesa, sadnost se prepleta z zeliščnostjo in pikantnostjo zelenega popra, dolg čokoladen, kavnat pookus.
Sommelier priporoča:
Odlično dopolnjuje jedi iz divjačine, zrezke z gobami, tartufe in dozorele sire
Temperatura serviranja:
14-16 °C.
Potencial staranja:
do 20 let
Poreklo:
Vinorodni okoliš: Goriška Brda
Lega: JZ , J, V
Oblika vinogradov: Terase
Nadmorska višina: 80 – 200 m
Način vzgoje: Enojni Guyot
Gostota sajenja: 4000 – 5000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 10 – 30 let
Tip zemlje: Opoka
Podnebje: Submediteransko, mešanje toplega morskega zraka in hladnih alpskih vetrov.
Grozdje:
Sorta: 70 % Merlot, 30 % Cabernet franc
Trgatev: izključno ročna
Maceracija: Vsaka sorta posebej
Fermentacija: Merlot 100% v francoskih 225 litrskih »barrique« sodčkih,
Cabernet Franc 100 % 350 litrskih hrastovih sodčkih
Zorenje: 100 % v francoskih sodčkih, 24 mesecev »sur lie«
Mlečno kislinska fermentacija: Popolna.
Alkohol: 13,5 % vol
Skupne kisline: 4,4 g/l
pH: 3,72
Ostanek sladkorja: 4,5 g/l
Steklenica: 0,75 L
Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!