Mehko, sadno in čvrstega telesa. Tankočutno zgrajena rdeča zvrst.
Videz: rubinasto rdeče barve z vijolično noto.
Aroma: spomni na robide in rdeče češnje, s travnato noto.
Okus: srednjega telesa, premore mehko teksturo in lepo dolžino.srednjega telesa, premore mehko teksturo in lepo dolžino.
K hrani: odlično dopolnjuje zrezke tako z žara kot v omaki, jedi iz divjačine, florentinski zrezek in srednje dozorele sire.
Temperatura serviranja: 14-16 °C.
Potencial staranja: do 4 leta.
Poreklo
Vinorodni okoliš: Brda
Lega: JZ , J, V
Oblika vinogradov: terase
Nadmorska višina: 80 – 200 m
Način vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 4000 – 5000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 10 – 30 let
Tip zemlje: opoka
Podnebje: submediteransko, mešanje toplega morskega zraka in hladnih alpskih vetrov
Grozdje
Sorta: Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc.
Trgatev: izključno ročna
Maceracija: Vse tri sorte maceriramo posebej.
Fermentacija: 100 % v posodah iz nerjavečega jekla
Zorenje: V velikih lesenih sodih (60 hL), 12 mesecev.
Mlečno kislinska fermentacija ( MLF): pri vseh treh sortah
Alkohol: 13 % vol
Skupne kisline: 4,28 g/l
pH: 3,76
Ostanek sladkorja: 3,0 g/l
Steklenica: 0,75 L
Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!